Redirectioneaza 2%

Directioneaza 2% din impozitul pe venit pe care oricum il dai la stat. Doneaza cei doi la suta catre Asociatia YUFest. Aceasta redirectionare nu reprezinta o donatie, ci este o parte din impozitul pe venit pe care fiecare angajat il da statului!

Conform art. 79, alin (1), a) din Codul Fiscal, persoanele fizice au posibilitatea sa directioneze 2% din impozitul pe veniturile obtinute in anul anterior catre o entitate nonprofit, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, sau a sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat. Atentie, aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie, ci este, in esenta, o parte a impozitului pe venit deja achitat, care poate fi directionata de catre fiecare cetatean in parte, catre entitatea dorita de acesta!

Procesul este gratuit, adica pe contribuabil nu-l va costa nimic in plus. Banii se vor retrage din impozitul pe care el sau compania la care lucreaza il plateste catre stat. Redirectionarea se va face de catre stat, incepand cu trimestrul IV al anului in curs.

Daca doriti ca prin redirectionarea a 2% din impozitul pe care dumneavoastra l-ati platit statului pentru salariul din anul 2018 sa sprijiniti activitatea Asociatiei YUFest, urmati in ordine pasii de mai jos, pana la data de 15 MARTIE 2019.

PASUL 1:

 • daca ati avut VENITURI DOAR DIN SALARIU SI PENSII:

DESCARCATI FORMULARUL 230 precompletat cu datele YUFest

 • daca ati avut si ALTE VENITURI IN AFARA SALARIULUI:

DESCARCATI DECLARATIA UNICA precompletata cu datele YUFest

ANUL inscris in formular este 2018, deoarece ne referim la impozitul pe venit din anul financiar incheiat.

PASUL 2:

Completati cu datele personale, in functie de situatia in care va aflati:

a) pentru VENITURI DIN SALARIU SI PENSII: completati formularul 230 cu datele de identificare (pct. I) si semnatura. Restul rubricilor nu sunt obligatoriu a fi completate (se completeaza doar daca este cazul). Anexa informativa cu instructiunile detaliate pentru completarea formularului 230 o puteti gasiti AICI.

b) pentru ALTE VENITURI IN AFARA SALARIULUI: trebuie completata declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, citind cu atentie instructiunile de mai jos, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut. Anexa informativa cu instructiunile detaliate de completare a declaratiei unice o gasiti AICI

c) daca ati realizat VENITURI SI DIN SALARII SI DIN ALTE SURSE completati si depuneti ambele formulare, 230 si declaratia unica.

Daca nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit, puteti lasa CASUTA NECOMPLETATA, deoarece, cf. art. 79, alin. (2) din Codul fiscal:"Obligatia calcularii, retinerii si platii sumei revine organului fiscal competent". 

PASUL 3:

Depuneti formularul 230 DIRECT la registratura organului fiscal sau trimiteti formularul PRIN POSTA, cu scrisoare recomandata, la Administratia Finantelor Publice a localitatii de domiciliu (potrivit legii este acceptata si adresa unde locuieste efectiv deponentul, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania) sau la Administratia Finantelor Publice corespunzatoare sursei de venit (de ex. adresa companiei/institutiei angajatoare).

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice trebuie depusa la Fisc de catre toate persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente sau din chirii, investitii si activitati agricole care, cumulat, depasesc salariul minim brut lunar, respectiv 2.080 de lei. Cei care completeaza declaratia fiscala unica obtin calitatea de asigurat si beneficiaza de pachetul de servicii medicale de baza din momentul cand depun formularul la Fisc (OUG nr. 18/2018).

 • Adresele Administratiilor Finantelor Publice: CLICK AICI
 • Lista noilor Coduri Postale din Romania: CLICK AICI

ALTE INFORMATII UTILE:

1. Modelul standard de formular necompletat cu datele Asociatiei YUFEST, disponibil pe pagina ANAF, se gaseste aici: FORMULAR 230 / DECLARATIA UNICA

Datele Asociatiei YUFEST de completare a formularelor sunt urmatoarele:

Nume:ASOCIATIA YUFEST
CIF:37500722
CONT IBAN (Lei):RO85BTRLRONCRT0387313501
BANCABanca Transilvania

2. Completati cu datele de identificare (pct. I) si semnatura. Restul rubricilor din formularul 230 nu sunt obligatoriu a fi completate.

3. Puteti gasi AICI – un MODEL DE COMPLETARE A FORMULARULUI 230

4. NU este obligatorie atasarea fisei fiscale primite de la angajator, suma totala a impozitului platit de catre contribuabil va fi regasit de sistemul informatic in functie de CNP, dar daca o aveti la indemana, o puteti atasa.

5. Formularul 230 se depune pana la data de 15 MARTIE 2019 inclusiv, direct la registratura organului fiscal, la oficiul postal prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau la sediul nostru, iar noi o vom depune pentru dvs. la Administratia Financiara. Data depunerii formularului este data inregistrarii acestuia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz. In cazul in care doriti sa trimiteti prin posta, programul majoritatii oficiilor postale este unul destul de flexibil: Luni-Vineri: 08:00-19:00 iar unele lucreaza si Sambata: 08:00-14:00. Mai multe detalii AICI.

6. Daca pana recent alocarea celor 2% sau 3,5% din valoarea impozitului anual se facea prin depunerea unei cereri la organul fiscal competent, OUG nr. 18/2018 introduce o noua procedura. Astfel, contribuabilii care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor pot opta pentru calcularea, retinerea si plata sumei reprezentand 2% din valoarea totala a impozitului anual de catre angajator/platitor, pana la termenul de plata al impozitului. Optiunea pentru redirectionarea cotei din impozitul lunar datorat pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor poate ramane valabila pentru o perioada de cel mult doi ani fiscali consecutivi.

7. Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice serveste la redirectionarea a 2% din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil. Vor depune Declaratia toate persoanele care obtin venituri din Romania (in mod independent sau in asociere) din activitati independente (comert, productie, servicii, profesii liberale), din drepturi de autor, din chirii, din investitii (dividende, dobanzi, tranzactionare titluri), din agricultura, silvicultura si piscicultura, alte venituri, cu exceptia celor ce obtin venituri pentru care impozitul si contributiile sunt retinute la sursa, de catre platitorul de venit (veniturile din arenda si, in unele situatii, veniturile din drepturi de autor), indiferent daca obtin profit sau pierdere din activitatile respective si indiferent daca impozitul se stabileste in sistem real, pe baza normelor de venit sau prin cote forfetare de cheltuieli.

8. Prin intermediul formularului unic pentru persoanele fizice, PFA-urile si ceilalti contribuabili vor declara veniturile realizate in anul anterior, veniturile estimate pentru anul in curs si contributiile sociale datorate pentru anul in curs. Vizate sunt persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, si persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta din Codul fiscal si care realizeaza venituri din strainatate, supuse impozitarii in Romania, cum ar fi: din profesii liberale, activitati de productie, comert si prestari de servicii, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala (adica drepturi de autor), din cedarea folosintei bunurilor (adica inchirierea terenurilor, caselor, masinilor etc.), din activitati agricole, piscicultura si silvicultura, cele sub forma de dividende si dobanzi, veniturile din premii, din jocuri de noroc si din pensii.

9. Declaratia unica privind impozitul pe venit, CAS si CASS – se poate depune pana la data de 15 MARTIE 2019 prin:

 • prin sisteme electronice de transmitere la distanta – SPV (se foloseste sistemul de identificare prin utilizator si parola);
 • prin mijloace electronice – e-guvernare (semnatura electronica bazata pe certificat calificat). Contribuabilul poate sa opteze pentru descarcarea si completarea unui formular inteligent gol (neprecompletat) de pe portalul ANAF si depunerea lui electronica prin sistemul e-guvernare cu semnatura electronica;
 • completarea cu asistenta ANAF si a Primariei a formularului unic inteligent si transmiterea acestuia la ANAF de pe calculatorul Primariei sau ANAF, fie prin SPV, fie prin e-guvernare;
 • pe suport hartie (doar pentru 2018).

10. Orice persoana care realizeaza venituri din activitati economice sau alte categorii de venituri are posibilitatea sa le declare online prin intermediul formularului electronic inteligent al declaratiei unice, disponibil in Spatiul Privat Virtual. Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. 

11. In conformitate cu O.G. nr. 92/2003, art.11, alin (4), beneficiarii sumelor obtinute prin completarea formularului 230 sau declaratiei unice nu pot obtine informatii cu caracter fiscal din care sa reiasa “identitatea vreunei persone fizice sau juridice”. In concluzie, in cazul in care doresc, contribuabilii sunt singurii care ar putea solicita informatiile fiscale de mai sus. Totodata, in cazul in care doresc, contribuabilii pot sa comunice asociatiei faptul ca au depus formularele respective.

Daca doriti mai multe informatii in legatura cu aceasta procedura sau aveti nelamuriri, va rugam, nu ezitati sa ne contactati. Va multumim pentru implicare!

De ce sa directionati 2% catre ASOCIATIA YUFEST

 • Puteti sa ajutati beneficiarii proiectelor noastre si sa decideti catre cine merg impozitele dvs.
 • Directionarea a 2% nu este o obligatie, ci reprezinta o optiune care contribuie la eficientizarea cheltuirii banului public.
 • Nici o autoritate a statului, nici o organizatie sau angajatorul dvs., nu va pot obliga sa faceti acest lucru.
 • Fiind o organizatie nonprofit, resursele nostre sunt limitate iar marea majoritate a activitatilor noastre sunt realizate prin sponsorizari si donatii.
 • Directionarea a 2% din impozitul pe venit este prevazuta in Legea nr. 227 din 2017 privind Codul fiscal (art. 79, alin.1).
 • Prevederea 2% se aplica o data pe an, la incheierea declaratiilor de venit global.
 • Daca in anul 2018 nu ati folosit ocazia pana la termenul de 25 mai, ramane sa o folositi in 2019!

Iata cum directionezi (un mod elegant de a spune “a nu-i lasa Statului”) 2% din impozitul tau, sprijini o cauza sociala fara sa scoti bani din buzunar si in acelasi timp te asiguri ca macar o mica parte din contributia ta la Bugetul de Stat merge catre comunitatea ta.

Daca doresti sa sprijini si mai mult cauza noastra, poti sa strangi formulare de la colegii de serviciu, prieteni, familie etc. si sa ne anunti. Un membru sau voluntar YUFEST va veni la sediul tau sa ridice formularele si, ulterior, le vom trimite noi catre administratiile financiare aferente. 

Sumele individuale nu sunt mari, insa cumulate, pot insemna foarte mult pentru persoanele cu deficiente si nevoi personale.

Va multumim ca ati ales Asociatia YUFEST pentru a directiona 2% din impozitul pe venit!

Multumim pentru ca va pasa si contam pe sprijinul dumneavoastra!

Felicitari! De data asta TU ai decis cum iti sunt cheltuiti banii !